Harken
Voor onderdelen voor onze mechanische bunkerharken kijkt u hier:
Onderdelen passend voor mechanische bunkerharken van Toro
Onderdelen passend voor mechanische bunkerharken van John Deere
Onderdelen passend voor mechanische bunkerharken van Jacobsen
RP510-2572
€ 396,87 incl. BTW
RP510-1854
€ 325,97 incl. BTW
Harken
Bunkerharken, ze maken nogal wat los in de wereld van de golf. Want moet die hark nou in de bunker of leg je hem naast de bunker? En hoe leg je deze dan precies neer? Het valt natuurlijk ook niet mee, want de keus in bunkerharken lijkt soms eindeloos. Bij RDM Parts helpen we je altijd graag op weg.
Bunkerharken
Om de golfbunker te ontdoen van iedere vorm van sporen worden bunkerharken gebruikt. De golfspeler moet na het betreden van de bunker zijn sporen wissen zodat het voor de volgende golfer duidelijk is waar zijn bal geland is als deze in de bunker wordt geslagen.
Bunkerharken zijn multifunctioneel door de manier waarop het harkstuk is ontworpen. Allereerst zijn de tanden meestal diamantvormig zodat de hark zowel geduwd als getrokken zijn werk doet. Het topstuk van de hark kan worden gebruikt voor het egaliseren van het zand. Het materiaal van de kop verschild nog wel eens. Zo kan deze bijvoorbeeld van ijzer of kunststof zijn.
Zeefharken
De zeefhark wordt gebruikt voor het schoonhouden van de bunker. De hark kan net als andere harken gebruikt. De zeef zorgt ervoor dat bladeren, stenen en andere rommel opgevangen worden. Dit maakt de hark essentieel voor het bunkeronderhoud. De grote van de zeefgaten bepaalt uiteindelijk de grote van het vuil dat tegengehouden wordt.
Zandhark
Na een flinke regenbui kan het zand in de bunker samengedrukt worden. Hierdoor stopt de bunker de bal niet direct. Met een zandhark is deze harde toplaag eenvoudig los te harken zodat de impact van de golfbal weer goed te zien is. Daarnaast oogt een goed geharkte bunker natuurlijk netjes. Meestal wordt een zandhark van ijzer gemaakt zodat
Bladharken
De tanden van de bladhark zijn zo ontworpen dat ze blad ideaal vastpakken en meenemen, ongeacht het te harken oppervlakte. Vaak zijn de tanden van de hark gemaakt van een dunne strip ijzer of kunststof. Deze is optimaal terreinvolgend om alle bladeren eenvoudig te kunnen verzamelen.
Egalisatieharken
Zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden zorgt een egalisatiehark ervoor dat het zand geëgaliseerd kan worden. De hark bestaat uit een groot stalen blad, veelal van een meter lang. Hierdoor kan er genoeg kracht op de hark gezet worden om het zand te verplaatsen en te egaliseren. Sommige egalisatieharken hebben ook tanden zodat het zand netjes geharkt kan worden. Bovendien kunnen deze tanden gebruikt worden voor het verwijderen van grote stukken vuil.
Verschillende stelen voor de hark
Zelfs over een steel valt te twisten. Veelal is deze in verschillende kleuren en lengtes beschikbaar. Het gewicht van de steel is afhankelijk van het materiaal waar de steel van gemaakt is in combinatie met de kop. Stelen kunnen gemaakt zijn van hout of van fiberglass.
Plaatsing van de bunkerhark op de golfbaan
Nu we een idee hebben waar de verschillende soorten harken exact voor gebruikt worden is het tijd om een laatste knoop door te hakken. Waar moet nou precies die bunkerhark geplaatst worden na het gebruik. Waarschijnlijk ontstaat de onenigheid over de positionering van de hark door het ontbreken van regels over de exacte plaatsing. Het deel dat de regels wel voorschrijven is dat de hark zo min mogelijk een obstructie moet zijn. Immers kan deze potentieel de bal doorkaatsen de bunker in of juist de bunker uit. Daarnaast kan de hark ervoor zorgen dat de bunker wordt afgeschermd voor een rollende bal als deze voor de bunker geplaatst wordt. De uiteindelijke plaatsing van de hark wordt bepaald door de wedstrijdcommissie. Echter wordt er door verschillende golfbonden voorgeschreven dat de hark het beste naast de bunker geplaatst kan worden en dan wel op een manier zodat het profiel het minst een obstructie vormt. Kortom plaats de hark naast de bunker en met de speelrichting van de hole mee. Laat zien dat de hark niet in de bunker thuis hoort met deze handige stickers.